Verkeersregels voor een scootmobiel

 

De scootmobiel, een geweldig hulpmiddel voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Je kunt er bijna overal mee komen en is een erg wendbaar voertuig. Je ziet steeds meer scootmobielen op straat. Senioren zijn de voornaamste bestuurders, maar er zijn ook jonge mensen met een mobiliteitsprobleem. Scootmobielen zie je op trottoirs, wegen en fietspaden rijden maar welke verkeersregels gelden er nou eigenlijk voor een scootmobiel? 

 

Een scootmobiel is een gehandicaptenvoertuig.
Een scootmobiel heeft een elektromotor die door accu's wordt aangedreven. Het voertuig is bedoeld om in de directe omgeving mee te rijden, de actieradius is afhankelijk van een heleboel factoren maar gemiddeld ongeveer 35 km. Aan een scootmobiel kun je veel verschillende aanpassingen aanbrengen, bv. een rollatorhouder of stokhouder. Bestuurders van een scootmobiel zijn weggebruikers met een gehandicaptenvoertuig. Je mag met een gehandicaptenvoertuig zowel binnen als buiten de bebouwde kom rijden.

 

Waar mag een scootmobiel rijden? 
Een scootmobiel mag vrijwel overal rijden. Op het voetpad of trottoir, op het (brom) fietspad of het fietspad waar geen bromfietsen zijn toegestaan. Je mag ook op de rijbaan rijden maar niet op (auto) snelwegen. In alle gevallen dient u uw snelheid aan te passen aan de situatie, bv. op een voetpad of trottoir rijdt u niet op volle snelheid.

 

Lees hier meer over de geldende verkeersregels...