Rolstoelen

Rolstoelen zijn er in veel verschillende soorten en maten, over het algemeen onderscheiden we deze als volgt:

 

Transportrolstoel

Een opvouwbare duwrolstoel voor incidenteel gebruik. Voorzien van opklapbare voetensteun en quick release achterwielen. Gemakkelijk op te vouwen en mee te nemen in auto, boot, trein, vliegtuig en bus. De rolstoel kan geduwd worden maar ook zelf voortbewogen. 

 

Semi-permanent rolstoel

Kan zowel opvouwbaar als vast-frame zijn. Bedoeld om langere tijd per dag in te zitten, voorzien van opklapbare voetensteun en quick release achterwielen. De rolstoel heeft meer in-en afstelmogelijkheden dan een transportrolstoel. Er zijn voor dit type rolstoelen verschillende rugleuningen en zittingen verkrijgbaar. De rolstoel kan geduwd worden maar ook zelf voortbewogen. 

 

Permanente rolstoel

De gebruiker van een permanente rolstoel verblijft het grootste gedeelte van de dag in de rolstoel en heeft veel zitcomfort nodig. Vaak heeft een dergelijke rolstoel een kantelverstelling om doorzitten te voorkomen. Kantelrolstoelen worden veelal gebruikt in verpleeg-en verzorgingstehuizen. De rolstoel kan geduwd worden maar ook zelf voortbewogen. 

 

Vast-frame rolstoel

Deze rolstoelen worden meestal op maat gemaakt voor de gebruiker, het frame bestaat uit één gedeelte. De stoel is modern vormgegeven en biedt veel comfort. Vaak worden deze stoelen ook gebruikt voor diverse rolstoel sporten. De rolstoel wordt is de meeste gevallen zelf voortbewogen.